Weer records
We praten weer over het weer. Het is altijd al een geliefd onderwerp van gesprek. Deze maand is het extra raak. En ja hoor, weer klagen we over het weer. En weer over records: Nieuwe weerrecords vallen met bakken uit de hemel. Het kan vriezen en het kan dooien, maar afgelopen juli was vooral droog en warm. Het blijkt zelfs te warm te zijn voor zonnepanelen! Volgens energie-expert Polfliet functioneren zonnepanelen het liefst bij 25 graden Celcius. Wordt het warmer, dan loopt de energiewinst terug. Oei… Onlangs horde ik dat zelfs buienradar failliet dreigt te raken!
Nog nooit sinds de eerste meting in 1906 viel er zo weinig regen als afgelopen maand. Het is zelfs minder dan de helft van het vorig recordjaar. Daarbij; Met ruim 330 zonuren in juli was het de zonnigste juli sinds 1904. En augustus gaat vooralsnog droog verder.
Als kind was ik jaloers op klasgenoten die met het vliegtuig naar warme oorden vertrokken. Nu is het dicht bij huis: gegarandeerde hitte en droogte. Tijdens onze vakantie op de Veluwe ontstond er een spontane regendans als er iets van dreiging in de lucht ontstond. Met elkaar worden we toch stilgezet bij onze watercultuur.
Vooral ook hoe makkelijk we eigenlijk met water omspringen. Een douche, een badje opzetten, sproeien, de auto wassen, een wasje draaien, nog een keer extra doortrekken. Deze periode maakt me bewust van deze verspilling. Een lesje nederigheid of dankbaarheid vanuit de weergoden. De oogst, de dorheid in de natuur, dieren die in de knel komen. Het komt allemaal kwetsbaar over en ik realiseer me weer hoe afhankelijk (en verwend) we zijn. Hoe bizar het eigenlijk is dat het water wat we door de WC wegspoelen van dezelfde kwaliteit is als ons drinkwater! Als het onbeperkt beschikbaar lijkt, dutten we met zn allen weer in. Nu er echter een tekort ontstaat slaan we een (weer)alarm!
Dat leert het mij. Water is kostbaar. Nodig. Dit weer maakt ons weer bewust. Bedankt weer.