Halloween

Hallo! Zijn er daadwerkelijk ook Nederlanders die dit vieren? Ik ontdekte pas bij het Jeugdjournaal dat het een feest is wat van origine in Ierland is ontstaan. Het is eigenlijk de afgelopen jaren dat Halloween hier steeds populairder wordt. Maar waarom? Wij zijn niet zo vasthoudend aan onze eigen tradities, maar nemen graag letterlijk en figuurlijk veel van anderen over. Niet alleen van vluchtelingen, maar ook van Amerikanen. Van televisieprogramma’s, tot McDonald’s en Starbucks. En blijkbaar dus ook dit lugubere feestje. Het zal de tijdgeest zijn.

Het doet me denken aan een filmpje wat ik voorbij zag komen bij EenVandaag. Kijkers in San Diego werden nietsvermoedend door een makelaar rondgeleid in het huis waar ooit een horror-film opgenomen werd. Alle special effects deden het nog. Een wiebelende lamp, een vallend schilderij, een barstende spiegel… Doodeng! De hele rondleiding was een stunt om reclame te maken voor ‘The Ghost Dimension’. Wat zou ik gráág zo’n spannend spookhuis bezoeken. Zonder liters bloed, opengereten vlees en lijken (of iets wat daar op moet lijken). Maar wel met deuren die vanzelf dichtvliegen, luxaflex die plots vanzelf naar beneden rolt. Zo geestig!

Maar zolang als ik niet weet waar dat kan, ‘vier’ ik Halloween liever op de ‘ouderwetse’ manier. Vroeger werd Halloween of Samhain gevierd als laatste oogstfeest (alsmede om overledenen te eren). Het was een soort van Nieuwjaar. Men werd zich er van bewust dat de warme dagen voorbij waren en dat winter begon. Zowel de aarde als de zon gaan in rust en bereiden zich voor op het voorjaar: de aarde zal opnieuw opleven! Met dit in gedachten, kijken we terug naar afgelopen jaar en leren we dingen los te laten. Desgewenst onder het genot van pannenkoeken, pompoenensoep en wijn. Da’s toch veel sfeervoller dan heksen, nep-spinnen en kaarsen in doodskop-vorm?