Een knal? Of liever een piep of fluittoon na twaalven?
Als je mij rondom de jaarwisseling belt, hoor je een bezettoon. Zo druk! Bij de spoedeisende hulp is het pas echt ongehoord druk. Tussen de 1000 en 1500 mensen lopen jaarlijks blijvende gehoorschade op door het harde geluid van vuurwerk tijdens oud en nieuw.
Een op de zeven Nederlanders koopt vuurwerk, ongeveer 1,8 miljoen mensen. Dat blijken vooral jongeren en volwassenen met kinderen te zijn. Luister; Als je langer dan een minuut wordt blootgesteld aan 100 dB kun je direct gehoorschade oplopen. Sinds een aantal jaar is er een maximum aantal decibel voor vuurwerk vastgesteld. Op twee meter afstand mag vuurwerk ‘slechts’ 156 decibel produceren. Ter vergelijking: in iemands oor schreeuwen is ongeveer 110 dB en een straaljager van dichtbij is ‘maar’ 135 dB. Niet verwonderlijk dat zoveel mensen tijdens de jaarwisseling tinnitus of een overgevoeligheid voor geluid oplopen. Op de website van de Stichting Hoormij staat het bijvoorbeeld indrukwekkende verhaal van Teun. Een stuk carbid in een blik gaf zo’n knal, dat hij twaalf jaar later nog altijd rondloopt met oorzuizen. Oorsuizen (tinnitus) is er in vele vormen: een suis, piep, fluit of brom, of soms zelfs meerdere geluiden door elkaar. De impact is onvoorstelbaar groot. Er zijn verhalen bekend (u gelooft uw oren niet) van mensen die vanwege tinnitus euthanasie pleegden!
Ik onderschrijf en ondertekende ‘het vuurwerkmanifest’; een algeheel verbod op het afsteken van (knal)vuurwerk door particulieren. Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de Nederlanders zo’n vuurwerkverbod ziet zitten. Rondom de jaarwisseling draag ik m’n trouwe (nauwelijks zichtbare) oordoppen. Als mijn gehoor beschadigd is, kan ik m’n werk niet meer doen. Een dove tolk?! Hoe is dat bij jou? De impact van het niet (meer) kunnen horen is werkelijk onbeschrijfelijk. Knoop dat maar in je oren.