Fietsen is gezond
Nu het Pinksterweekend achter ons ligt, hebben we voorlopig geen extra vrije dagen in het verschiet. Gelukkig staat de zomer voor de deur. De zomer staat voor mij gelijk aan bijtanken. Passend in dat thema bezocht ik de voorstelling “Lijflied”. Op treffende wijze vertelt Meijke van Herwijnen daarin hoe ons lichaam in elkaar steekt. Ons lichaam communiceert en compenseert. Ik maak het mijn lijf vaak moeilijk en neem me onmiddelijk voor om wat ‘lijfvriendelijker’ te gaan leven: Ik boek direct wat consulten bij osteopaat Martin Ruis. En als ik dan toch bezig ben: de fiets die ik van Roland kreeg zal ik ook dankbaar gaan benutten.
Lekker en gezond bewegen in de frisse buitenlucht. Dat heeft uiteindelijk méér voordelen. Als je in een redelijk tempo fietst (15 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 450 kilocalorieën per uur. Daar kan geen frietje- met of Sparta-met tegenop!
Voor mij geen electrisch aangedreven vehikel of enige vorm van trap-ondersteuning. Puur ploeteren op de pedalen. Ik ga minimaal tot de max. Zweten zal ik, alsof het vet is dat huilt. Actief bewegen helpt namelijk zowel lichaam als geest. Mensen die regelmatig bewegen hebben minder kans op onder meer obesitas en hart- en vaatziekten. Het heeft daarbij een gunstig effect op onze stemmingen doordat blijmakende neurotransmitters zoals endorfinen vrijkomen. Smile! Tegelijkertijd vermindert het de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat weer gunstig is om te ontspannen. Door dagelijks een stukje te fietsen val je sneller in slaap en rust je beter uit. En ik denk dan: Met de zogenaamd comfortabele zadels van tegenwoordig is een “slaap-zak” of voor anderen een “slaap-muts” ook vast en zeker gegarandeerd.
Voordelen te over, dus gelijk maar mijn stalen ros van stal gehaald. Echter… Toen ik dinsdagmorgen op mijn fiets wilde stappen,…… zat het Pinksterweekend erop.